De smarte velger Tibber

Vinneroppskriften er når et selskap lager en forretningsmodell som er motivert av at kunden skal forbruke mindre av produktet de formidler og begge parter tjener på det. Noen innovative selskaper har klart å lage en slik vinneroppskrift. Strømselskapet Tibber er ett av disse og 1 juni 2023 lanserte de enda en innovativ løsning som også vil bidra til å løse en del av problemet som oppstår når alle skrur på komfyr og vaskemaskin samtidig.

Publisert: 01. juni 2023

Skrevet av: Per Olaf Persen

Den smarte modellen

Spar strøm uten at det går utover komforten hjemme er Tibber sitt slagord, og de kan like gjerne legge til «de smarte velger Tibber». Det beste med Tibber sin forretningsmodell er at de har løsningen på hvordan de skaper verdi for alle aktørene når kundene bruker mindre strøm. Tibber er et uvanlig strømselskap, fordi de er opptatt av at kundene skal ha lavest mulig strømforbruk, da tjener Tibber penger og da tjener kunden penger. I tillegg tjener også leverandørene av Tibber sine smarte produkter på at kundene bruker mindre strøm.

Derfor har de skapt en modell hvor alle har samme formål og forsterker hverandre gjensidig.

De gamle tradisjonelle strømselskapene tjener mye penger ved at du bruker mest mulig strøm når strømmen er dyrest. Det er også problemet med strømsystemet vårt, alle skrur på vaskemaskin, komfyr, dusjer og lader elbilen på omtrent samme tidspunkt i døgnet. Det gir stor belastning på strømnettet samtidig og prisen fyker til himmels.

Innovasjonsevne og innovasjonskapasitet

Som et innovativt selskap har Tibber over flere år jobbet med å løse problemet med samtidig belastning på strømnettet. Tibber er født innovativ og de har jobbet mye med servicesystemet og ja, de lytter også til kundene, og med en forretningsmodell som skaper verdi for alle aktører så viser de høy innovasjonsevne. Aktuell teori omtaler teknologi som innovasjonskapasitet og i dag har Tibber lansert en ny smart løsning som bidrar til å redusere problemet med samtidig belastning på strømnettet.

Homevolt er den nye løsningen som absolutt bør vurderes installert i alle nye boliger som bygges. Dette er et smartbatteri for hjemmet som er en løsning som bidrar til smartere strømstyring av boligene. Homevolt batteriet lades opp når belastningen på strømnettet er lavt og prisene er lave. Den lagrer strøm som kan forsyne husholdningen når vaskemaskinen skal på, brødet stekes i komfyren og dusjen er i bruk etter dagens treningsøkter. Strømnettet vil avlastes med strømnettet, og du får lavere strømregning, det er smart for alle parter. Boliger som vurderes oppgradert bør definitivt vurdere å ta inn Homevolt i plan og budsjett.

Selskapet Polarium har sammen med Tibber har utviklet Homevolt. Innovative selskaper inviterer gjerne til samarbeid og slik åpen innovasjon skaper gode løsninger slik vi ser med Homevolt. De har også designet Homevolt med åpen API, hvilket i praksis betyr «åpen dør» til løsningen og den kan kommunisere med andre teknologiske gjenstander. Med Tibber appen har du også full kontroll på lading og bruk. Homevolt har innebygd 4G og wifi som gjør installasjon og bruk enklere. Mer teknisk informasjon finner du her.

Hva betyr dette for økonomien din?

Dette er en viktig del av fremtidens løsninger og vi kommer til å få se enda flere nye hus med solpaneler slik at du kan være din egen strømleverandør. Produserer du ekstra mye i perioder så lagrer Homevolt produksjonen din og Tibber har åpnet opp for at du kan selge overskuddsproduksjonen. I appen kan du følge med på strømbruk og inntekter av strømsalget.

Homevolt batteriet på 6,6 kwh har en pris på kr 90.000, -. Det er et eget regnestykke med mange variabler for når dette gir økonomisk gevinst for husholdningen.
Et forslag er at Enovaordningen snarest tar Homevolt med på sine støtteordninger for husholdningene. Årlig strømstøtte i Norge har vært ca 30 milliarder kroner. Enova sin støtte har gitt næring og industri i snitt 4 milliarder kroner årlig, og  husholdningene har fått ca 400 millioner kroner årlig. Homevolt bør absolutt fases inn i Enovaordningen og det anbefales at innsatsen mot husholdningene økes.

Hva betyr dette for natur og klima?

Det blir mindre behov for å bygge større strømnett når samtidig belastning på nettet blir lavere og Homevolt vil øke forsyningssikkerheten. Færre naturinngrep med store kraftlinjer gir fuglene færre farlige hindringer på sin ferd. Dersom det også bidrar til at urfolk som har sin aktivitet uløselig knyttet til naturen opplever færre menneskerettighetsbrudd så passer det jo bra at Homevolt lanseres samme dag som sannhets- og forsoningskommisjonen legger frem sin rapport om fornorskningen. Gledelig nok er Homevolt batteriet designet slik at det er resirkulerbart. Løsningen ivaretar både klima, natur, sosiale og økonomiske forhold.

Tibber skaper verdi for mange – derfor er de et smart valg!

Neste: Naturbaserte levedyktige lokalsamfunn